poniedziałek, 10 stycznia 2011

Mozzarella z gremoladą

Jak wspominałam, jest to przepis Nigelli Lawson i tym razem nic nie zmieniłam - prawie ;)

 Składniki:
- 2 kulki mozzarelli w zalewie
- 6-8 czarnych oliwek
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek

 Jak to zrobić?
Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na talerzu. Z papryczki chilli usuń pestki i drobno ją pokrój. Tak samo zrób z oliwkami i czosnkiem. Wszystkie składniki gremolady zalej oliwą, wymieszaj i polej po mozzarelli. Na koniec posyp natką pietruszki.

 Modyfikacje:
Do oryginalnego podania dołożyłam podkład pod mozzarellę z małych liści szpinaku. Zamiast tego możesz użyć listków bazylii albo po prostu zostawić bez niczego.

Ostrzegam, lekko pikantne...

Brak komentarzy: