piątek, 6 stycznia 2012

Grzanki z serkiem chrzanowym i pieczonymi pomidorami

Zwyczajowo w weekendy mam w końcu czas na powolne przygotowanie śniadania. Staram się, żeby było na ciepło, chociażby w postaci grzanek. Dzisiaj śniadanie włosko-polskie. Włoski wpływ to pieczone pomidory, oliwki, zioła i oliwa, a polskie akcent to rzodkiewka i chrzanowy smak serka.
  Składniki:
- 1 opakowanie serka Almette o smaku chrzanowym
- 2 twarde pomidory
- 6 kromek chleba
- kilka rzodkiewek
- kilka czarnych oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek

  Jak to zrobić:
Pomidory umyj, osusz i pokrój w dosyć cienkie plastry. Ułóż je na kratce do pieczenia, którą uprzednio posmaruj oliwą - inaczej pomidory przykleją się do kratki. Posyp je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je w temperaturze ok. 200°C przez 10-15 minut. Najlepiej sprawdzać je co jakiś czas i zakończyć pieczenie, jak mniej więcej uzyskasz taki efekt:
W czasie pieczenia przygotuj serek. Do twaroższku chrzanowego dodaj rzodkiewki pokrojone w kostkę, oliwki pokrojone w kółeczka, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Po wyjęciu pomidorów z piekarnika, włóż do niego grzanki skropione oliwą i posypane suszonymi ziołami. Piecz je ok 4-5 minut w temperaturze 200°C.
Na koniec posmaruj grzanki przygotowanym serkiem i połóż upieczone pomidory.

Spiesz się, żeby nie wystygło!

Brak komentarzy: