poniedziałek, 5 grudnia 2011

Ryba zapiekana z grzybami

Jakby nie było mamy dziś początek tygodnia. A skoro staropolskie powiedzenie mówi: nie kupuj mięsa w poniedziałek, to postanowiłam kupić rybę. Zachwycona reklamą "więcej ryby, mniej lodu", kupiłam mrożonego dorsza. A żeby ją przemycić osobom nie-rybo-żernym, postanowiłam ją zapiec z grzybami.
Co do dorsza, to uwielbiam tą rybę. Ale tak naprawdę jej prawdziwy smak poznałam dopiero w Norwegii. Tam pierwszy raz w życiu spróbowałam świeżo złowionego dorsza a nie mrożonkę. Świeży był na pewno, gdyż poświęcił swój żywot dla mnie. Zginął na moich oczach po tym, jak mnie całą ochlapał wodą z basenu, w którym pływał. W części norweskich sklepów rybnych trzyma się żywe ryby, skorupiaki i inne morskie stworki w wielkich akwariach, z których odławia się delikwenta na życzenie klienta. Tu akurat przykład sklepowych skorupiaków:
I jeszcze żywy dorsz:
który został ugotowany w bardzo słonej wodzie i podany z klarowanym masłem. Był to sposób polecony przez Terje, czyli właściciela Solvag FjordFerie, gdzie mieliśmy przyjemność spędzić parę miesięcy:
Wracając do dzisiejszej ryby. Sposób jej przyrządzenia może jest mało norweski, ale za to z wpływami prowansalskimi. A to wszystko dlatego, że postanowiłam w końcu wykorzystać sól morską z rozmarynem i cytryną, którą nabyłam w dziale spożywczym Mark&Spencer.

 Składniki:
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 100g podgrzybków (użyłam mrożonych, ale bardziej polecam suszone)
- 1/2 lampki białego wina wytrawnego
- 850g filetów z dorsza
- 1 łyżeczka soli morskiej z rozmarynem i cytryną
- 330g śmietany 18% (1 duży kubek)
- 1 łyżka musztardy dijon
- parmezan i majeranek (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- pieprz, sól

 Jak to zrobić?
Podsmaż cebulkę. Po chwili dorzuć do niej grzyby. Posól i popieprz, a po momencie dodaj wino. Jak płyn się zredukuje, to zdejmij wszystko z patelni.
Rybę po rozmrożeniu umyj pod zimną wodą i dokładnie wysusz ręcznikami papierowymi. Pokrój ją w średniej wielkości paski i przełóż do miski, gdzie dosyp sól z rozmarynem i cytryną. Bardzo delikatnie wymieszaj.
Następnie na rozgrzanym oleju usmaż rybę ostrożnie ją obracając po tym, jak się już zetnie z jednej strony.
Usmażoną rybę przełóż warstwowo z grzybami do naczynia żaroodpornego.
Do śmietany dodaj sól, pieprz i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej rybę. Poruszaj naczyniem, żeby wszystko się wymieszało.
Posyp parmezanem i odrobiną majeranku, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 25-30 minut.
Gotowe...

Brak komentarzy: