czwartek, 30 grudnia 2010

Grzanka z jajkiem i łososiem na szpinaku

Kolejny pomysł z jajkiem w roli głównej, który przywiozłam z Norwegii. Przepis jest wręcz banalny i bardzo szybki, niezastąpiony podczas ciepłych śniadań w zimowe poranki.
 Składniki:
- 1 kromka dowolnego chleba
- kilka liści szpinaku "baby spinach"
- 1 płatek łososia wędzonego
- 1 jajko
- trochę oleju
- sól, pieprz

 Jak to zrobić:
Chleb przyrumień w tosterze, piekarniku, bądź na grillu w kuchence mikrofalowej. Liście szpinaku umyj i dobrze osusz w suszarce do sałaty lub ręcznikami papierowymi. Przygotuj łososia i zrób jajko sadzone, które w trakcie przypraw solą i pieprzem, a potem poukładaj wszystko po kolei na chlebku. Koniec!

Składniki są podane dla jednej grzanki, natomiast z doświadczenia wiem, że kobietom trzeba przygotować dwie, a mężczyznom trzy, chyba, że ktoś karmi mojego męża, to wtedy musi przygotować ich zdecydowanie więcej...

 Modyfikacje:
Szpinak możesz zamienić na dowolną sałatę - najlepiej Twoją ulubioną. Można też użyć szynki zamiast łososia. Natomiast zamiast jajka sadzonego można przygotować jajka po Benedyktyńsku, zwane potocznie jajkami w "koszulce". Żeby je zrobić musisz w dużym rondlu zagotować wodę, wlać 2 łyżki octu winnego i delikatnie wbijać jaja. Możesz pomóc im nabrać okrągłego kształtu za mocą dużej łyżki. Gotuj chwilę do ścięcia - w zależności od upodobań, po czym wyciągnij łyżką cedzakową.


A tak poza tym to zawsze wszystko można pozmieniać :)

Brak komentarzy: