sobota, 1 stycznia 2011

Sałatka z tuńczykiem (ryż parboiled)

Nie wyobrażam sobie spotkania ze znajomymi bez jedzenia. A że czas imprezy, to dobry czas na szybkie i pyszne jedzonko, to moim stałym punktem programu jest sałatka z tuńczykiem mojego wymysłu :) Zawsze, gdy mówię nowopoznanym znajomym, że przygotuję „sałatkę z tuńczykiem” zaraz padają pytania: czy sałatka jest z jajkiem lub jakimś innym dziwnym produktem wbitym w ich podświadomość. Pytaniom oczywiście zazwyczaj towarzyszy dziwno-niesmaczny wyraz twarzy i tłumaczenie, że nie lubią tuńczyka… na co ja grzecznie odpowiadam, że zobaczymy, jak już spróbują sałatki. 
 Składniki:
- 1 torebka ryżu parboiled
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3-4 ogórki konserwowe
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz

 Jak to zrobić:
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozsyp ryż w dużej misce i zostaw do wystygnięcia. W tym czasie odcedź tuńczyka i pokrój ogórki w drobną kosteczkę. Tuńczyka rozgnieć widelcem na drobniutkie kawałki i dodaj do ryżu wraz z ogórkami i odsączoną kukurydzą. Wszystko dokładnie wymieszaj i przypraw dość dobrze solą i pieprzem. Znowu wymieszaj i połącz z majonezem. Majonezu lepiej dać mniej niż za dużo – wystarcz, że będzie łączył składniki, a nie je maskował. Całość wstaw do lodówki na min. 2h, chociaż najlepsza sałatka jest na następny dzień, o ile coś jeszcze zostanie :)

 Modyfikacje:
Sama sałatka jest wynikiem moich prób z różnymi składnikami, bądź ich odmianami. Sprawdzałam chyba wszystkie dostępne rodzaje ryżu i najlepszym jest ryż parboiled. Co do ogórków, to pasują zarówno konserwowe, jak i kiszone (nawet mocno czosnkowe). Z konserwowymi sałatka będzie bardziej słodkawa i delikatna.

Musicie spróbować!


Ryż parboiledjest to ryż biały, długoziarnisty, poddany w odpowiednim procesie działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, co powoduje przenikanie najcenniejszych składników odżywczych z łupinki ziarna do jego wnętrza. Dzięki temu nie dość, że nabiera żółtawego koloru, szybko się gotuje, to jeszcze praktycznie nigdy się nie klei. Przy okazji zawiera ponad dwa razy więcej witamin z grupy B, wapnia, żelaza i fosforu niż zwykły ryż biały. 

Brak komentarzy: