niedziela, 27 maja 2012

Tarta z rabarbarem i bezą

Zastanawiałam się, jaką zrobić niespodziankę komuś, kto jest dla mnie bardzo ważny. Wiedziałam, że najlepszym prezentem będzie coś pysznego. Może ciasto? Może nawet ciasto z rabarbarem? Ale jakie ciasto z rabarbarem? Inspiracja przyszła sama i niespodziewanie - po prostu wyskoczyła w czytniku. Jak zobaczyłam zdjęcie, to wiedziałam od razu, że się z tą tartą zaprzyjaźnimy na dłużej. Moja tarta przejechała ze mną sporo kilometrów, po czym zaczęła raptownie znikać... Na szczęście udało mi się uchwycić na zdjęciu ostatni kawałek.
 Składniki:
na kruche ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masła (zimnego pokrojonego w kosteczkę)
- 100 g cukru
- 2 żółtka (surowe)
- odrobina masła (do wysmarowania formy)
na mus rabarbarowy:
- 5 gałązek rabarbaru
- 1 gruszka (dojrzała i słodka)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 Jak to zrobić:
Z wymieszanych składników wyrób szybko ciasto. Po czym zawiń je w folię i włóż do zamrażarki na pół godziny. Następnie wysmaruj dobrze masłem dużą formę do tart i wyłóż w niej ciasto. Mocno nakłuj spód ciasta widelcem i piecz przez 30 minut w 180oC do uzyskania złotego koloru.
Obierz rabarbar i pokój w drobną kostkę. Podsmaż rabarbar z cukrem na łyżce oleju. Jak się zacznie rozpadać dodaj pokrojoną drobno gruszkę i podsmaż jeszcze chwilkę. Całość odsącz na sitku, inaczej sok rozmiękczy ciasto. Oczywiście wyłóż warstwę musu na gotowym spodzie.
Zacznij ubijać białka dodając po łyżce cukru pudru. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijaj - do sztywnej masy, którą wyłóż dokładnie na musie rabarbarowym. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 20 minut, ale tym razem w 200oC. Zostaw tartę do wystudzenia najlepiej ma kilka godzin.
Było pysznie, jutro powtórka :)

4 komentarze:

asieja pisze...

chciałabym, aby ktoś robił dla mnie takie pyszne niespodzianki.. :-)

mojetworyprzetwory pisze...

Przepyszna propozycja tarty, do tego rabarbar, pycha!

Madleine pisze...

Wyglada bosko!!!

lorelei pisze...

Dziękuję za miłe słowa :) Właśnie robię drugie podejście do tej tarty. Spód za chwilę zadzwoni piekarnikiem. Dziś dałam 2 gruszki i łyżkę cukru wanilinowego do owoców. Aż nie mogę się doczekać, jak wyjdzie...
Miłego i leniwego popołudnia Dziewczyny!