niedziela, 23 stycznia 2011

Brokuły z fetą i migdałami

Przepis został zapożyczony od mojej sąsiadki Marty, za który jej bardzo dziękuję. Chociaż pewnie bardziej dziękuje jej mój mąż, który męczy mnie ciągle, żebym mu robiła tą sałatkę - w tym tygodniu już trzecia, ech...
 Składniki:
- 1-2 brokuły (w zależności od wielkości)
- 200g fety
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz

 Jak to zrobić:
Ugotuj brokuły (uważaj, żeby się nie rozgotowały), a fetę pokrój w kostkę. Na suchej patelni praż płatki migdałowe, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Wymieszaj jogurt z majonezem, solą, pieprzem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Brokuły posyp fetą, polej sosem, a na wierzch dorzuć migdały. Gotowe!

 Modyfikacje:
Wariacje na temat czosnku, czyli gdzie go wcisnąć :) Możesz dodać do samego sosu (jak w przepisie wyżej), albo wzmocnić nim smak migdałów. Na patelnię wlej kilka kropel oleju i wrzuć rozgnieciony czosnek, dosłownie chwilkę podgrzej i dodaj płatki migdałowe. Mieszaj delikatnie, żeby aromat czosnku przeszedł do migdałów, ale uważaj, żeby ich nie połamać za mocno. Możesz wtedy zrezygnować z dodatku czosnku do sosu. Chyba, że stosujesz zasadę "im więcej czosnku, tym lepiej", wtedy z niczego nie rezygnuj.

Dobre na ciepło, jak i na zimno...

5 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Robię identyczną, jest wspaniała:)

Arvén pisze...

Chyba najbardziej znana brokułowa sałatka w blogosferze - wstyd się przyznać, nadal przede mną...!

lorelei pisze...

W takim razie do dzieła! :)

aga pisze...

podoba mi sie ta salatka:) przepis zapislam i na pewno zrobie:)

Panna Malwinna pisze...

połączenie idealne;)robię bardzo podobną sałatkę