sobota, 1 stycznia 2011

Glazurowane kiełbaski

W ramach przygotowań sylwestrowych zastanawiałam się nad zimnymi przekąskami, które byłyby stosunkowo proste, ale również efektowne. Tu z pomocą przyszła mi niezawodna Nigella ze swoją kuchnią ekspresową. Szybciutki sposób na kiełbaski koktajlowe i mozzarellę z gremoladą, którą znajdziesz tu. Oczywiście namieszałam coś tam w przepisie, bo inaczej nie byłabym sobą :)

 Składniki:
- 1 kg kiełbasek koktajlowych (ja użyłam kabanosów wieprzowych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki sosu sojowego
- 125 ml płynnego miodu

 Jak to zrobić:
Wymieszaj składniki sosu. Kiełbaski pokrój w kawałki o długości 5 cm i zalej sosem.

 Modyfikacje:
W oryginalnym przepisie zamiast oliwy był olej sezamowy i kiełbaski koktajlowe - cokolwiek autor miał na myśli. Jeżeli zdecydujesz się na kabanosy, to zwróć uwagę, żeby nie były zbyt wysuszone, bo wtedy niezbyt ładnie to będzie wyglądało. Jeżeli nie masz płynnego miodu, tylko stały, to wystarczy podgrzać go przez kilka sekund w mikrofalówce lub zanurzyć słoik w gorącej wodzie, a wtedy zmieni swój stan skupienia. Miód po wymieszaniu z resztą składników, nie powinien już zastygać.

Bardzo smaczne, polecam!

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

ale te kiełbaski wyglądają rewelacyjnie!