sobota, 7 stycznia 2012

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta (wymawiamy "brusketta") to najszybszy sposób na przekąskę albo świeże śniadanie. Słowo "bruschetta" pochodzi od rzymskiego "przypiekać" i zazwyczaj określa się tym terminem kromkę chleba podpieczoną tak, żeby miąższ pozostał nadal miękki. Chlebek powinien dodatkowo być natarty czosnkiem i przybrany różnymi dodatkami. Ja dziś użyłam klasycznego połączenia, czyli pomidorów z bazylią i oliwkami.
  Składniki:
- 1 bagietka (użyłam chleba Słowiańskiego)
- 2 pomidory (wydrążone z pestek)
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- 4-5 czarne oliwki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

  Jak to zrobić?
Najpierw pomidory pokrój na ćwiartki i wydrąż środki. Miąższ ze skórką pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną bazylię i pokrojone w plasterki oliwki. Posól, popieprz, dodaj dwie łyżki oliwy i wszystko delikatnie wymieszaj. Bagietkę pokrój na kromki. Każdą natrzyj czosnkiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Po wyjęciu bagietek ułóż na nich pomidory, które w między czasie już się lekko przegryzły z oliwą i przyprawami.
Jak masz ochotę możesz całość oprószyć świeżo startym parmezanem.

Smacznego chrupania!

1 komentarz:

pauli pisze...

Bruschetta to jest zawsze dobry pomysł, ja lubię jeszcze wersję z ciecierzycą :)

--
http://paulinakolondra.pl?blog